Mindfulness

‘A day of mindfulnes is a celebration of life’
— Thich Nhat Hanh —

Waarom mindfulness?

Bewustzijn (bewust ‘zijn’) kan een bron van positieve energie vormen voor heling en zelfkennis. Je kunt patronen van jezelf ontdekken en daardoor bewustere keuzes maken in je leven. Mindfulness kan tot ontspanning, kalmte en inzicht leiden.

Gun jij jezelf de kans om anders met jezelf en de situaties in je leven te leren omgaan?

De effecten van mindfulness zijn ook wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger, meer ontspannen en gezonder zijn na het volgen van een 8-weekse mindfulness training. Ze ervaren minder stress, minder spanning en minder onrust. Ze denken minder negatief en piekeren minder. Mindfulness heeft positieve effecten op geheugen, concentratie- en leervermogen, herstel na ziekte, fitheid en zelfvertrouwen. Mindfulness verhoogt het algehele gevoel van tevredenheid en geluk. Op de websites van instituutvoormindfulness.nl en aandachttraining.info staan overzichten van onderzoeksresultaten. Ook de Radboud Universiteit heeft wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness gedaan.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een manier van zijn. Het is een manier om je aandacht bij iets te houden en het bewustzijn dat ontstaat door dat op die manier te doen. Het is jezelf toestaan te zijn waar je al bent en moment na moment vertrouwder te raken met wat je echt ervaart. Je probeert niets te bereiken, maar ontspanning, gelijkmoedigheid en welbevinden kunnen vanzelf ontstaan wanneer we met heel ons hart alert en aanwezig zijn.

Definitie Mindfulness Jon Kabat-Zinn:
(de grondlegger van de mindfulnesstraining)
“Mindfulness is (het resultaat van) het doelbewust aandacht geven aan het huidige moment op een niet-oordelende manier alsof je leven ervan afhangt… gewaar zijn!”

Mindful via Zinvoel!

Sinds januari 2017 ben ik in opleiding tot mindfulness trainer bij het Instituut voor Mindfulness.
Op 28 januari 2018 start de mindfulness training bij het YogaLifestyleCenter (YLC) in Groningen.
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en vindt plaats op zondags van 18.30-21.00 uur.
Kyra EverinkDaarnaast is er nog een speciale oefendag, de zogenoemde ‘stilte-bijeenkomst’.

Data: 28 januari, 4, 11, 18 & 25 februari 4, 11 & 18 maart
Tijdstip: zondagavond 18.30 – 21.00 uur
Extra oefen-dag: zaterdag 10 maart (12.00 – 18.00 uur)
Plaats: YogaLifestyleCenter, Friesestraatweg 31 te Groningen

In de training worden aandachtsoefeningen gedaan, zoals meditatie en yoga.
Ervaring met meditatie of yoga-oefeningen is echter niet nodig.
In de mindfulness wordt een “beginners-mind” juist gewaardeerd!
Het is één van de ‘houdingen’ die als behulpzaam wordt aangemerkt.

Er is constant beweging, in de geest, in het lichaam, in het leven…
Mag ik jou ertoe bewegen daarbij stil te staan en bewuster te worden?
Daarover gaat mindfulness: alles mogen ervaren, de (zin)volheid of soms (stille) leegte van het leven, precies zoals het is! Soms serieus, soms speels en met humor, maar altijd eerlijk en met aandacht, in het hier en nu, op een respectvolle, vriendelijke manier. Als mens herken ik de thema’s waar we allemaal mee kunnen worstelen: oordelen, zelfkritiek, twijfel en onzekerheid. Van daaruit wil ik me verbinden, verdiepen en anderen inspireren. Bewustwording kan leiden tot ontwikkeling, zingeving of verrijking van het leven.
Spontaniteit en openheid helpen mij om de volheid van het leven (meer) te ervaren. Authenticiteit en levendigheid zijn kwaliteiten die ik inzet in mijn werk als psychotherapeut en mindfulness trainer. Veelzijdigheid past bij mijn persoonlijkheid en laat zich ook zien in mijn achtergrond als psycholoog, docent en yoga-beoefenaar. Ik was al betrokken bij het YLC als specialist in het team op het gebied van psychotherapie. Nu bied ik als mindfulness trainer ook de mindfulness training hier aan: mindful via Zinvoel!

Wanneer je interesse hebt om deel te nemen aan de mindfulness training, kun je mij een mailtje sturen. Dan maken we eerst een afspraak voor een individueel voorgesprek. Vervolgens kun je je aanmelden via deze link: https://www.yogalifestylecenter.nl/mindfulness/

In het kader van de afronding van mijn opleiding bij het IvM zijn de kosten van de aankomende training nu slechts 195 euro. Van de deelnemers wordt behalve persoonlijke motivatie ook een dagelijkse tijdsinvestering gevraagd van minstens 45-60 minuten voor eigen (huiswerk)beoefening. De enige manier waarop je mindfulness goed kunt ontwikkelen is namelijk het toepassen; oefenen dus! Het gaat daarbij niet zozeer om iets ‘doen’, maar meer om ‘zijn’: jezelf (laten) zijn zoals je (al) bent. Wanneer je de waarde hiervan ontdekt kan de beoefening van mindfulness je levenslang bij alles ondersteunen.